Hoppa till sidans innehåll

Tävling hela helgen

06 MAJ 2015 20:02
Vi susade iväg under fredagen och susade hem under söndagen. Helt slut hemma söndag eftermiddag men vad gör vi en hel helg? Ja och varför är vi så trötta?
  • Skapad: 06 MAJ 2015 20:02

Allt startar i ärlighetens namn nån dag innan själva avresan med putsning av häst och utrustning. Lädret ska smörjas, blinget ska blingas, hästen ska glänsa och den helt ostyriga manen ska flätas och rullas till små knoppar. Maten ska packas och planeras.

Så vid själva avresedagen packas ren och glänsande häst med knoppar som ser ut som trassliga fotbollar och ett stycke skåp med rent bling och påsar med mat i transporten.

IMG_5437 (400x300)

Så rullar vi x antal mil. Denna helg hela vägen till Gällivare.

 

Framme ska allt ut och oftast rullas okristligt många meter till den tänkta platsen där hästen ska bo. Redan där är pulsen rätt hög. In med kusen i spilta eller box.

IMG_5411 (400x300)

Sådärja då är den sen eftermiddag eller kväll och människorna behöver middag efter hästen har fått sitt vatten och sitt foder och sitt täcke. Med middag i systemet går det lätt igen och stegen styr vi till stallet igen för den lilla hästen behöver röra på sig. Han behöver se omgivningen och trimmas innan läggdags.

IMG_5423 (400x359)

Hejhopp in i stallet igen. Nytt vatten foder och mocka så bädden blir ren och härlig inför natten.

IMG_5428 (400x300)

Nytt täcke, linda benen, sov så gott hästen.

Arla morgonstund får hästen frukost sen får vi frukost. Sen ska hästen promeneras för att starta sin dag.

IMG_5426 (400x300)

Då springer mamman eller pappan för den delen ock mockar, byter, vatten och snyggar till lite.

IMG_5428 (400x300)

Sen måste hästen knoppas på nytt eftersom bollarna nu ser ut som horn. Sen kommer framridnigen och själva tävlingen. Man blir lätt trött av att vara nervös. Sen varva ner skritta av täcka på och kanske lite hästamat. Sen en ev start två för dagen och lunch/mellis för människor och hästar.

Middagshö till hästen och mat till de tvåbenta också. Trimma kuse igen som nu har promenerat nån vända under dagen.

IMG_5412 (400x300)

Innan nattamat, täcke, lindor och hela köret får kusen promenera igen.

Uppp med tuppen och fodra frukost. Sen startar dagen om med promenad mockning, sopning, framridning start, nedvarvning, någon sorts mat och packa ihop för att åka hem. Skotta ut ALLT spån ur spilta eller box sopa bort alla rester släpa skåpet hela den långa vägen tillbaka till transporten och lasta hästen för hemresa. Hemma igen, toppen. Ur med häst och skåp och städa transport.

IMG_5441 (300x400)

Hästen trippar nöjd ut i hagen och skryter om sin permanentkrulliga man. Hittar närmsta lerhög och rullar sig. Människorna åker hem trillar i säng och vaknar på måndagen och verkligen hoppas att nästa helg kommer snabbt så vi kan åka igen.

 

Tjosan

 

Skribent: Anna Isaksson
Epost: This is a mailto link

sisu

BDX

logga1

SBN_logotyp_regionens_bank

 

måleri

 

jonnys_skoter

 

Logga

 

Postadress:
Vuollerims RK - Ridsport
Box 9
96030 Vuollerim

Besöksadress:
Murkisträsk 19
96030 Vuollerim

Kontakt:
Tel: 0702039838
E-post: This is a mailto link

Se all info